Online ambassadeurs inzetten? Zo maken jouw medewerkers veilig gebruik van social media
Wanneer je jouw medewerkers inzet op social media, kan dat heel succesvol zijn voor je arbeidsmarktcommunicatie. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en goed voor je medewerkers te zorgen. Onlangs bracht Newcom Research & consultancy een nieuw rapport van hun jaarlijks socialmedia-onderzoek naar buiten en daar stonden een paar opvallende cijfers in.
Minder gelukkig door social media
Zo zijn er inmiddels 14,3 miljoen socialmediagebruikers in Nederland. Ieder van hen besteedt gemiddeld 2 uur per dag aan social media, wat jouw organisatie een mooie kans biedt om jullie doelgroep te bereiken. Echter geven ruim 5 miljoen van deze socialmediagebruikers ook aan dat ze teveel tijd kwijt zijn aan social media. En 2 miljoen wordt zelfs minder gelukkig door het gebruik van social media. Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen, Milennials en Generatie Z.
Gooi je medewerkers niet in het diepe
Als je jouw medewerkers vraagt om zich als ambassadeur van de organisatie op social media in te zetten, houd deze cijfers dan goed in je achterhoofd. De inzet van ambassadeurs op social media voor de werving van nieuwe collega’s is een enorme kans, maar wees je er wel van bewust dat je je eigen medewerkers dan vraagt om meer tijd online door te brengen. Je kunt ze niet zomaar in het diepe gooien en dat wil je natuurlijk ook niet. Je moet juist een beetje voor ze zorgen. Hoe doe je dat? Ik geef je 5 tips.
Met deze 5 tips zorg jij voor je medewerkers
Tip #1: Kies de juiste personen
Zet alleen de medewerkers in voor social media die het leuk vinden om te doen. Kies medewerkers die er blij van worden en die vinden dat het maken van content hun werk leuker maakt. Bij hen draagt het bij aan hun werkplezier en dat betaalt zich ook uit in de content die ze maken. Win-win.
Tip #2: Maak samen een plan
Help je medewerkers op weg door samen een plan te maken. Hierin neem je duidelijke afspraken, kaders en voorwaarden op. Zoals: wanneer mag je online zijn? En wanneer juist niet? Hoeveel uur mogen ze maximaal besteden aan social media? Maak duidelijke afspraken over hoe social media past in hun werk en compenseer eventueel in de tijd die ze erin steken.
Tip #3: Faciliteer waar het kan
Je medewerkers hebben meer nodig dan alleen tijd. Denk aan goed materiaal, zoals selfiesticks en software om video’s te editten. En als het kan: een inspirerende training om ze op weg te helpen op het gebied van vloggen, bloggen of social media.
Tip #4: Monitoren? Dat doet iemand anders
Leg het monitoren van de reacties op social media niet bij je medewerkers zelf. Dat is heel tijdrovend (extra social media tijd!) en kan ook demotiverend werken. Beleg deze taak bij iemand van de communicatieafdeling of HR. Zij kunnen het gesprek online aangaan en reacties plaatsen die in lijn zijn van de organisatiedoelen. Als bijkomend voordeel zijn er op deze manier meerdere collega’s betrokken bij social media en die zien meteen wat er online allemaal gebeurt. Social media is nou eenmaal geen taak van één persoon, maar iets van de hele organisatie.
Tip #5: Check in
Organiseer eens in de zoveel tijd een moment waarop je even incheckt bij je ambassadeurs. Vraag hoe het met ze gaat. Wat vinden ze leuk? En wat juist lastig? Past het binnen hun werkuren? Kunnen ze social media ook een beetje loslaten als ze niet aan het werk zijn? En hebben ze nog iets van je nodig? Zo houd je vinger aan de pols en kun je bijsturen of helpen als dat nodig is.
En last, but zeker not least: koester je ambassadeurs en geef hen de credits die ze verdienen. Ze zetten zich in voor jouw organisatie en daar mag best iets tegenover staan. Laat zien hoe erg je dat waardeert door hen eens iets extra’s te geven in de vorm van een leuke attentie en laat de directie of bestuurder eens hun waardering uitspreken.
Goede ambassadeurs op social media zijn enorm waardevol voor je organisatie – eigenlijk onbetaalbaar. Zorg daarom goed voor ze.